---

Om Rø/Gudhjem

Om Rø/Gudhjem

Bornholm er – sammen med Ertholmene – Danmarks østligste ø. Den ligger langt ude i Østersøen og er det eneste af det gamle Skåneland, som stadig er dansk. Takket være beliggenheden har Bornholm mange solskinstimer, og det specielle, klare lys har altid tiltrukket mange kunstnere til øen.

 

Det siges ofte, at Bornholm er hele Danmark i en nøddeskal, for den er bakket, grøn og frodig med agerland og en kæmpe skov. Som det eneste sted i Danmark er der dramatiske klipper, og på sydkysten ligger en bred, hvid sandstrand.

 

Grundfjeldet ligger tæt på jordoverfladen, og især på den nordlige del af øen er der dramatiske klippepartier langs kysten, fx mellem Hammerknuden og Hasle med Løvehovederne og Jons Kapel, og mellem Tejn og Gudhjem, hvor de op til 22 meter høje Helligdomsklipper stiger op af havet.

 

Hammerknuden er Bornholms nordligste spids, og den består af én stor klippeformation, som rejser sig lodret op af havet. Øverst ligger den vældige Hammershus Slotsruin og syd for Bornholms største sø, Hammersø. Der blev brudt granit på Hammeren indtil 1970erne, i dag er de nedlagte granitbrud udlagt som naturområder med de kunstige søer Opalsøen og Krystalsøen.

 

Langs kysten og inde på øen er der store og små sprækkedale, og åbne grotter – de såkaldte ovne – findes bl.a. ved Jons Kapel og Helligdomsklipperne.

 

Almindingen er Danmarks tredjestørste skov. Her finder du både øens største sprækkedal, Ekkodalen, og øens højeste punkt, Rytterknægten. Paradisbakkerne er en unik naturskov med højlyngsmoser og mange sprækkedale i det kuperede klippeterræn.

 

Dueodde Strand ligger på sydspidsen af Bornholm, og den er øens største sandstrand med sand så fint, at det førhen blev brugt i timeglas. Der er mange mindre strande på Bornholm – ved flere af dem bader man direkte fra klipperne.

 

Top-attraktioner i området

 

Hammershus Slotsruin

NaturBornholm

Bornholms Kunstmuseum

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Sommerfuglpark